Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Επιστημονικό συνέδριο


Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Επιστημονική υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων για αειφόρα και συμβατά υλικά και επεμβάσεις συντήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς» πραγματοποιείται στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2015 στο κτίριο της Πρυτανείας του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το ΕΜΠ, το Πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ-ΑΕΙΣ – με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ε.Μ.Π. «Προστασία Μνημείων» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συνδιοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Ελληνική Πλατφόρμα Έρευνας και Τεχνολογίας για την Κατασκευή, και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Marie Sklodowska-Curie ITN-DCH “Initial Training Network for Digital Cultural Heritage”.


Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος ΘΑΛΗΣ-ΑΕΙΣ «Αειφορία και συμβατότητα προηγμένων υλικών και τεχνολογιών για την προστασία μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: ανάπτυξη κριτηρίων και μεθοδολογιών ελέγχου» με επιστημονικά υπεύθυνη την καθ. ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, συνδέοντας την Εκπαίδευση και την Έρευνα που παρέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά και όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων για την Αειφόρο Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν επιστημονικές εργασίες από Επιστημονικούς και Ερευνητικούς Φορείς Διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Φορείς Εφαρμογής– Μελετητές – Κατασκευαστές, Φορείς Χρήστες, τη Βιομηχανία των Υλικών και άλλους. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αναρτηθούν σε ειδικό ηλεκτρονικό διεπιστημονικό τεύχος των Επιστημονικών Εκδόσεων του Τ.Ε.Ε. «Τεχνικά Χρονικά», μετά από απόφαση της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί η ίδρυση «Στρατηγικού Forum ΑΕΙΣ προώθησης επιστημονικής υποστήριξης στη λήψη αποφάσεων για αειφόρα και συμβατά υλικά και επεμβάσεις συντήρησης και προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τη Συνεδρία του Στρατηγικού Forum, προκειμένου να μεθοδευθούν βέλτιστες πρακτικές για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος ΘΑΛΗΣ-ΑΕΙΣ και να υποστηριχθεί επιστημονικά η λήψη αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του φυσικού αντικειμένου του έργου ΘΑΛΗΣ-ΑΕΙΣ από ανεξάρτητους αξιολογητές που συγκροτούν την Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης – International Evaluation Committee.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου