Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Προτάσεις για βελτίωση λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 28/4/2015 μεταξύ του Δημάρχου Χίου και της ΝΕ ΤΕΕ Χίου, κατατέθηκε η πρόθεση του ΤΕΕ να συμβάλει ενεργά και ουσιαστικά στην ταχύτερη και αρτιότερη από επιστημονικής άποψης επίλυση διαφόρων θεμάτων. Καταγράφηκαν τα πρώτα σημεία-προτάσεις και διαπιστώθηκε η ειλικρινής πρόθεση εκατέρωθεν για εντατικοποίηση της συνεργασίας με συγκεκριμένες προτάσεις και εξειδικευμένες συναντήσεις με την παρουσία των αρμοδίων.
Η ιδιότητα του Δημάρχου άλλωστε ως μέλος του ΤΕΕ και οι γνώσεις επί των τεχνικών θεμάτων, δύναται να αποτελέσει ευτυχή συγκυρία στην επίλυση χρόνιων θεμάτων που απασχολούν το νησί, σε μια περίοδο με περιορισμένα μέσα και ανάγκη για συνεργασία, ιδέες και προγραμματισμό.
Ως απόρροια των παραπάνω, η συνάντηση με τους αρμοδίους σε θέματα που αφορούν την Υ.ΔΟΜ. Χίου αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την έναρξη της συνεργασίας με την κατεξοχήν Υπηρεσία του Δήμου που έρχεται σε άμεση και καθημερινή επαφή με τους μηχανικούς και στην οποία οργανικά προΐσταται ο Δήμαρχος Χίου.

Το ΤΕΕ θέτει ως βάση την ίση αντιμετώπιση των μελών του, ιδιωτών συναδέλφων και υπαλλήλων της Υ.ΔΟΜ., και προσέρχεται στη διαδικασία δίχως την παραμικρή διάθεση αντιπαράθεσης ή κριτικής. Αντίθετα έχει επανειλημμένα εκφράσει την εναρμόνισή του με τις πάγιες θέσεις και προβλήματα που έχουν επιφέρει στον κλάδο των μελών του (δημοσίων υπαλλήλων) οι σαρωτικές αλλαγές των τελευταίων ετών.
Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας αποτελούν τη βάση για ένα εποικοδομητικό διάλογο, που θα επιφέρει βελτίωση στη λειτουργία της υπηρεσίας, αποσκοπεί στη βελτίωση της επαγγελματικής καθημερινότητας των μηχανικών και θα λειτουργήσει θετικά στην αναβάθμιση του ρόλου των μηχανικών και του Δήμου και τις σχέσεις τους με τους πολίτες.

Προτείνουμε
1.       Έκδοση πρωτοκόλλου άμεσα και αυθημερόν. Η καθυστέρηση ακόμα και μιας ημέρας στην έκδοση πρωτοκόλλου σε δημόσια υπηρεσία, ακόμα και αν σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιωτών συναδέλφων, δεν προβλέπεται από το νόμο. Δημιουργεί εκτός από δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, προβλήματα στον έλεγχο, προβλήματα στις σχέσεις με τους πολίτες και σημαντικές καθυστερήσεις, πολλές φορές αδικαιολόγητες. Προτείνουμε οι προϊστάμενοι να κάνουν ειδική μνεία επί του θέματος και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις επί της νόμιμης διαδικασίας.
2.       Συνέχεια του παραπάνω θέματος είναι ο εναρμονισμός της διαδικασίας ελέγχου αδειών δόμησης για να πρωτοκολληθούν. Το πρωτόκολλο δίνεται με κατάθεση του φακέλου κατόπιν ελέγχουν πληρότητας (και μόνο) του φακέλου. Δεν έχουν καταγραφεί εκτεταμένες αποκλίσεις από τη νόμιμη διαδικασία και το ΤΕΕ στην περίπτωση αυτή θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τους υπαλλήλους που εφαρμόζουν τη νομοθεσία, αν δεν διακρίνεται ανούσια σχολαστικότητα και σκοπιμότητα.
3.       Πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για την έκδοση αδειών, χωρίς έλεγχο των υποβαλλόμενων μελετών, πέραν των αρμοδιοτήτων που ορίζει αυστηρά ο νόμος
4.       Σημαντικό στοιχείο για την εξομάλυνση της διαδικασίας διεκπεραίωσης είναι και η διασφάλιση της οριζόντιας επικοινωνίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τη χορήγηση, με μια αίτηση στην Υπηρεσία Δόμησης, όλων των απαραίτητων εγκρίσεων.
5.       Στελέχωση αν απαιτείται ή άλλες ενέργειες ώστε το αρχείο της υπηρεσίας να τακτοποιηθεί, με σκοπό την ταχύτερη και αρτιότερη λειτουργία του, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του χρόνου εύρεσης ενός φακέλου
6.       Καθορισμός θεμάτων που δύναται να μην απαιτούν έλεγχο από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
7.       Πρότυπες μελέτες Δήμου για κατασκευή/εγκατάσταση…(Πολίτης)
8.       Διάθεση σε ηλεκτρονική μορφή των εντύπων της Υ.ΔΟΜ.
9.       Ψηφιοποίηση όλων των σχεδίων πόλεως, οριοθέτησης οικισμών και λοιπών σχεδιαγραμμάτων για όλες τις περιοχές αρμοδιότητας της Υπηρεσίας δόμησης, τα οποία θα πρέπει να είναι προσβάσιμα από όλους τους μηχανικούς σύμφωνα με το Ν. 4305/31-10-2014
10.   Το παραπάνω ψηφιακό αρχείο προτείνεται να ενημερώνεται διαρκώς και να υπάρχει ταξινομημένο σε Η/Υ στη γραμματεία της Υπηρεσίας Δόμησης  και των Τεχνικών Υπηρεσιών ώστε οποιοσδήποτε μηχανικός να μπορεί να προμηθευτεί με φορητή μονάδα USB χωρίς αίτηση
11.   Διαρκής κατάρτιση/επιμόρφωση προσωπικού σε θέματα Νομοθεσίας (π.χ. αυθαίρετα κ.λ.) Συνδρομή ΤΕΕ και Δήμου με συγκρότηση επιτροπών και σεμιναρίων.
12.   Οι διαφορετικές ερμηνείες σε πολεοδομικά θέματα συχνά αποτελούν σημεία τριβής και προβλημάτων. Οι αναφορές των υπαλλήλων οφείλουν να στοιχειοθετούνται με αναφορές σε νόμους, εγκυκλίους κ.λ και σίγουρα όχι σε φυσικά πρόσωπα.
13.   Αντίστοιχα οι συνάδελφοι μηχανικοί δεν πρέπει να προάγουν τις «προφορικές» συνεννοήσεις και οδηγίες. Με αυτό τον τρόπο φέρνουν σε δύσκολη θέση ή εκθέτουν τους συναδέλφους της Υ.ΔΟΜ., εκτίθενται στους πελάτες τους και προκαλούν οι ίδιοι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων που χειρίζονται.
14.   Η φυσική παρουσία των μηχανικών στην ΥΔΟΜ πρέπει να καταστεί σαφές πότε είναι απαραίτητη. Πολλές φορές αυτό προκαλείται από τη μετάθεση ελέγχων θεμάτων που προηγούνται χρονολογικά, λόγω της φυσικής παρουσίας άλλων συναδέλφων και της πίεσης που ασκούν. Πρέπει οι προϊστάμενοι να προάγουν ένα σύστημα διεκπεραίωσης αντιγραφειοκρατικό που θα μας απεγκλωβίσει από το αντιπαραγωγικό και αναξιοπρεπές «στήσιμο» στις Υπηρεσίες Δόμησης
15.   Στο θέμα της συμπεριφοράς υπαλλήλων και συναδέλφων, έχουν καταγραφεί μεμονωμένα περιστατικά μιας μικρής μερίδας, που όμως δημιουργούν πρόβλημα συνεργασίας στο ευρύτερο σύνολο των μελών. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία του ΤΕΕ με τον προϊστάμενο της Υ.ΔΟΜ. ώστε αυτά τα φαινόμενα να περιοριστούν έως να μηδενιστούν με αμφίπλευρες προσπάθειες.
16.   Συμμετοχή των υπαλλήλων στις δράσεις και επιτροπές του ΤΕΕ. Συγκρότηση επιτροπής για την καταγραφή των προβλημάτων τους με σκοπό την ανάδειξή τους και τη συντεταγμένη συμπαράσταση και διεκδίκηση μέσω ΤΕΕ. Προβλήματα όπως
·         Η δραματική υποστελέχωση της Υ.ΔΟΜ.
·         Το τεράστιο αντικείμενο αρμοδιοτήτων της Υ.ΔΟΜ.
·         Την κατάρτιση – επιμόρφωση προσωπικού που απαιτείται ειδικά σε θέματα νομοθεσίας
·         Την τακτική νομική κάλυψη του προσωπικού, καθώς η πολεοδομική νομοθεσία χρήζει καθημερινής ερμηνείας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου